Обвиняват в пропаганда медиите в Беларус, онлайн канал за новини набира сила

През последните дни в страната интернетът обаче спира за определен период от време

17.08.2020 | 19:37 Редактор: Ивет Арабова

В последните медиите в Беларус попаднаха във вихрушка от критики заради начина, по който част от тях отразяват протестите. Достъпът до информация се усложнява и от проблемната интернет връзка, но група млади хора все пак намират алтернативен начин това да се случи. 

В знак на несъгласие и подкрепа към демонстрациите в последните дни редица журналисти напуснаха държавната телевизия, която директно е обвинявана в пропаганда на режима на президента Лукашенко. За недоволните остана възможността да търсят алтернативни източници на информация и те го откриха в лицето на платформата Nexta, която оперира в YouTube и Telegram. 

Nexta се ръководи от четирима души - Степан Путило, Роман Протасевич, Ян и лице, чието име е неизвестно. Всички те са родом от Беларус, но живеят в Полша, и се определят като пионери в кибержурналистиката. Платформата разчита на видеа и снимки, които се публикуват от потребителите. 

Близо 2 милиона души я използват, за да достигнат до информация за протестите. Именно в нея бяха разпространени кадри на полицейски автомобил, минаващ през демонстрантите, и побой на протестиращ от страна на органите на реда. 

Според проправителствени сайтове обаче Nexta подкопава работата на медиите, като публикува непроверена информация и разпалва революция. В действителност онлайн платформата играе ключова рокля в координацията на демонстрациите.  

Освен ограничаването на достъпа до интернет, беларуските власти предприеха и правни мерки в опит да спрат канала, образувайки наказателно дело срещу Степан Путило. Той се издирва и е обвинен в организирането на бунтове.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg/Evgeny Maloletka

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК