Чичо на Обама получи зелена карта

Преди три години американско гражданство получи леля му.

04.12.2013 | 15:30
Чичо на Обама получи зелена карта

Нов роднина на американския президент Барак Обама получи зелена карта. Става въпрос за доведения брат на покойния баща на държавния глава.

Роденият в Кения чичо на американския президент Барак Обама получи право да остане да живее в Съединените щати легално.

Имиграционният съдия Ленард Шапиро реши, че 69-годишният Онянго Обама може да стане законен жител на САЩ, като се позова на закон, разрешаващ чужденци, пристигнали в САЩ преди 1972 година, да получат зелена карта, при условие, че са порядъчни хора.

Чичото на американския президент повече от 20 години се намира нелегално в САЩ. Той е пристигнал от Кения през 1963, за да учи в елитно училище в Кембридж. След като не напуснал страната до края на 1970, няколко пъти съда е нареждал той да бъде депортиран.

За проблемите с имиграционните власти на Онянго Обама се заговори през 2011, когато бе задържан за шофиране в нетрезво състояние. Кениецът едва не се блъсна с джипа си в полицейска патрулна кола. Тогава той прекара повече от две седмици в затвора. Твърди се, че тогава казал на полицията, че ще се обади в Белия дом. От Белия дом заявиха, че Барак Обама никога не се е срещал с чичо си.

Самият Онянго обаче опроверга днес това, като каза, че племенникът му е живял няколко седмици с него в Кембридж, докато следвал в Харвард. Запитан дали е казвал, че ще се обади на президента, Онянго отговори уклончиво.

Онянго и негов приятел заявиха пред съда, че той е живял в САЩ повече от 50 години, че усърдно е работел, пращал е данъците си и е бил арестуван само веднъж.

Преди три години леля на Обама също получи американско гражданство.