ЕС не приема резулатите от изборите в Беларус

Жозеп Борел заяви, че ЕК ще наложи санкции срещу Минск

14.08.2020 | 23:30 Редактор: Виктория Гетова
ЕС не приема резулатите от изборите в Беларус

Брюксел. Европейският съюз не приема резултатите от изборите в Беларус и започва работа по въвеждането на нови санкции срещу Минск, заяви ръководителят на европейската дипломацията Жозеп Борел след неофициално заседание на Съвета на външните министри на ЕС, цитира думите му TACC.

"Беларус: ЕС не приема резултатите от изборите. Работи се за налагане на санкции срещу отговорните за насилието и измамите", написа той в социалната мрежа "Twitter".

За ситуацията в Източното Средиземноморие той пише: "Пълна солидарност с Гърция и Кипър; призоваваме Турция за незабавна деескалация и преминаване към диалог."

Както по-рано каза министърът на външните и европейските въпроси на Словакия Иван Корчок, министрите взеха политическо решение в петък да наложат индивидуални санкции на тези, които са отговорни за насилието над мирни протестиращи и фалшифицирането на изборите в Беларус.

Както източник в Съвета на ЕС обясни на кореспондент на ТАСС, външните министри са инструктирали дипломатическите служби на Европейския съюз да съставят съответен черен списък в близко бъдеще. Той обаче отказа да отговори на въпроса дали президентът на Беларус Александър Лукашенко ще бъде включен в списъка, предава "Фокус".

ЕС първо наложи ограничителни мерки срещу Беларус през 2004 г. в отговор на изчезването на две опозиционни фигури, журналист и бизнесмен през 1999-2000 г., а след това ги разшири през 2011 г. поради нарушения на стандартите за президентски избори (от декември 2010 г.) и нарушения в областта на правата на човека. През 2016 г. ЕС реши да премахне санкциите срещу редица лица и четири компании, но подкрепи ембаргото върху оръжия и полицейско оборудване.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК