Починалият в Беларус млад мъж е бил държан с часове в полицейска кола

От ООН осъдиха насилието и използването на патрони, водни оръдия и ръчни гранати от страна на полицията

13.08.2020 | 13:48 Редактор: Георги Камарашев

Втора жертва на сблъсъците между протестиращи и полиция в Беларус. 25-годишен мъж е починал в болница, след като е бил задържан в неделя по време на протеста. През последните три дни в страната са задържани близо 6 хиляди души. Хората излязоха на улицата след резултатите от президентския вот, който с голяма преднина спечели досегашният държавен глава Лукашенко.

Според властите причините за смъртта на младия мъж не са ясни. Майка му твърди, че той е имал сърдечни проблеми и е бил държан в продължение на часове в кола на полицията. Беларуското вътрешно министерство вече потвърди смъртта на още един демонстрант, за когото се твърди, че взривно устройство е отнесло ръката му.

В третата си вечер протестите в Минск и другите градове бяха по-малобройни, но участниците казват, че отново се е стигнало до арести и побой над журналисти. Появи се е информация, че Александър Лукашенко се укрива или е напуснал страната, въпреки че вчера се появи на съвещание на Националния съвет за сигурност.

От ООН осъдиха насилието и използването на патрони, водни оръдия и ръчни гранати от страна на полицията. По данни на организацията през последните три дни в ареста са попаднали най-малко 6000 души, включително случайни минувачи.

Върховният комисар за правата на човека заяви, че масовите арести представляват грубо нарушение на международните стандарти за човешки права. А беларуската писателка и Нобелов лауреат Светлана Алексиевич каза, че властта е обявила война на народа си и призова Лукашенко да подаде оставка.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
В Белоруссии.
преди 3 години
, почему мало освещают, события в Сша, там вообще убивают людей полиция, вот она центр демократиии. Слово то уже стало ругательным Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
poka
преди 3 години
диващината в обществените отношения в постсъветското пространство е обичайно явление! Демокрацията там е невъзможна! Сигнализирай за неуместен коментар