Гръцкото правителство подготвя съкращения над 1 млрд. евро догодина

Управляващите залагат на ръст от 0.6% през 2014.

03.12.2013 | 14:51
Гръцкото правителство подготвя съкращения над 1 млрд. евро догодина

Бюджет 2014 трябва да се справи с огромната нужда от свежи пари, за да се избегнат нови фалити и скок на безработицата. Той ще включва серия съкращения за над 1 млрд. евро. От тях около 600 млн. евро ще бъдат спестени от системата за социална сигурност. Други 350 милиона допълнителни приходи се очакват от по-голяма събираемост на данъците, вследствие на реформите в тази сфера. Очакват се и 100 млн. евро, които да дойдат от данъци след подобряване на икономическото състояние на страната.

Гръцките медии отбелязват, че докато правителството очаква бюджетен излишък, кредиторите настояват, че ще има дупка в новия бюджет. Прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие сочат, че икономиката на страната ще се свие с 0,4% през следващата година и може да се наложи правителството да прибегне към допълнителна финансова помощ, предава Associated press. Гръцкото правителство пък прогнозира растеж от 0,6 на сто.

От доклад на неправителствената организация Transparency International става ясно, че Атина е отбелязала напредък в борбата срещу корупцията. Страната се класира от 94-то на 80 място сред 177 държави.

Междувременно гръцкият парламент вчера ратифицира споразумението, определящо условията за прокарването на Трансадриатическия газопровод. Очаква се той да бъде построен за 3 години и да бъде пуснат в експлоатация през 2019. Газопроводът ще доставя газ в Европа през турската газотранспортна мрежа. Синьото гориво ще идва от азербайджанското находище  Шах Дениз.