60 исторически сгради в Бейрут са заплашени от срутване заради взрива

Сред пострадалите здания има художествени галерии и религиозни обекти

14.08.2020 | 10:07 Редактор: Ивет Арабова
60 исторически сгради в Бейрут са заплашени от срутване заради взрива

Около 60 исторически сгради в Бейрут могат да се срутят всеки момент след експлозията от миналата седмица, която разтърси столицата на Ливан, предупредиха държавните служители на фона на международната кампания на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство на града, пише вестник "The Guardian".

Поне 8 000 сгради, много от които са концентрирани в историческите квартали Джемайзе и Мар Михаел, са засегнати, заяви Саркис Кури, генерален директор по антиките в министерството на културата на Ливан, според ЮНЕСКО. Сред тях има около 640 исторически сгради, приблизително 60 от които са изложени на риск от срутване, каза той.

Засегнат бе и източният квартал на Бейрут - Ахрафие, където се намира музеят Сурсок, посещаван от множество туристи. Върху други квартали, в които се намират Националният музей и Археологическият музей на Американския университет в Бейрут, също бяха повредени от експлозията, казаха от ЮНЕСКО. Повредените структури също включват художествени галерии и религиозни обекти.

На 4 август 2750 тона амониев нитрат, съхраняван в пристанището на Бейрут, се взривиха, като причиниха огромни щети на големи части от ливанската столица. Взривът, най-разрушителният в историята на страната, уби повече от 170 души, рани повече от 6000 и причини щети на стойност между 10 и 15 млрд. долара.

"Международната общност изпрати силен сигнал, че Ливан се нуждае от подкрепа след тази трагедия“, заяви Ернесто Оттон Рамирес, помощник генерален директор на културата в ЮНЕСКО.

От години в Ливан има опасения, че множество исторически сгради се продават и след това се разрушават, за да бъдат заменени от модерни постройки. През последните дни има съобщения, че посредници се свързват със собственици на повредени след взрива исторически сгради и им предлагат високи цени за закупуване на имота им, предава "Фокус".

Гази Вазни, министърът на финансите на страната, издаде постановление в сряда, 12 август, с което предотвратява продажбата на всяка историческа сграда в Ливан без изрично разрешение от Министерството на културата. Този ход има за цел да предотврати всякаква "експлоатация“, заявиха от финансовото министерство.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Най-малкият им проблем е историческите сгради Сигнализирай за неуместен коментар