Сблъсъците и безредиците в Минск продължават, спецчасти блокираха града

Протестиращите не са доволни от резултатите от президентските избори

12.08.2020 | 14:18 Редактор: Ралица Братанова

Поредна нощ на сблъсъци в Минск заради резултатите от президентския вот. Центърът на беларуската столица беше блокиран от спецчасти. 

Протестите започнаха в неделя вечер, когато стана ясно, че Александър Лукашенко, управляващ Беларус от 26 години, с убедителна според първите данни преднина, печели нов мандат. 

За трета вечер демонстрации имаше в столицата Минск и още няколко града в страната. В Минск протестиращите издигнаха барикади, а полицията се опита да ги разпръсне с гумени куршуми и шумови гранати. 

На кадри в социалните мрежи се вижда как униформени бият и ритат цивилни граждани.

Центърът на столицата беше блокиран от спецчасти на полицията, вътрешните войски и други силови структури, за да попречат на протестиращите да повторят сценария от предишните два дни. 

Според очевидци действията на силите за сигурност вчера са били много по-решителни и твърди в сравнение с предишните протести. 

Те разказват, че силите на реда обискират дворове и входове на жилища, спират автомобили и задържат хората с бяла гривна, превърнала се в символ на протеста. 

А в знак на несъгласие с насилието 250 излязоха пред един от големите пазари в Минск с бели цветя. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
историк
преди 3 години
Ми тез от Минск явно искат по-бързо да настигнат България,най-бедната страна в ЕС управлявана от мафия!Преди години ни завиждаха.но не е лошо да дойдат и да видят деиствителността!Бедност,престъпност,продажна съдебна система,милиони напускат страната!ГРЕШКАТА НА БАТКА Е,ЧЕ НЕ ИМ ДАДЕ ПРИМЕРА С БЪЛГАРИЯ! Сигнализирай за неуместен коментар