Дипломат: В Ливан трябва да се въведе манаталитет на прозрачност

Стоян Сталев посочи, че в правителството на страната липсва контролна функция

11.08.2020 | 21:23 Редактор: Виктория Гетова

Ливан е изправен пред хуманитарна и икономическа катастрофа. Какво може да се очаква след оставката на ливанското правителство?

"Смятам, че в държавното устройство на Ливан са заложени някои от "бомбите", които гражданите не могат повече да търпят, а именно - високата корупция, голямата клептокрация и един непроменящ се елит. Основният проблем е в това, че Ливан има към Конституцията си т. нар. конфесионален компромис - всички длъжности в държавата се разпределят на религиозен принцип. Това означава президентът да бъде християнин, министър-председателят да е сунит, а председателят на парламента - шиит". Това каза дипломатът Стоян Сталев в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи подобно разпределение се пренася във всички министерства и ресори на държавата, като това води до имунитет на тези служби от вмешателство на другите власти.

"Получава се раздробеност на държавността", добави още Сталев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него ще бъде много трудно да се направи съществена бърза политическа промяна в страната.

"Хизбула" контролираше пристанището, където са съсредоточени големи политически интереси, и никой не се бърка в този ресор", обясни още дипломатът.

По думите на Сталев тези традиции ще бъдат пречупени много трудно. "Статуквото трудно ще се промени с избори. Трябва да се въведе нов манталитет на държавна отговорност и прозрачност", заяви гостът, като добави, че "Хизбула" има собствена армия, по-голяма от ливанската.

"Има държава в държавата, която много трудно може да бъде разбита", каза още Сталев, който е на мнение, че елитът е свикнал да има порции, които не дели с никого.

"Проблемите са много тежки. Ливан беше банката на Близкия изток, но всичко това иска много силна политическа воля в елита, който ще продължи да влияе върху страната", добави той.

Сталев смята, че  липсва контролна функция в управлението на Ливан.

"Корупцията е заложена в този конфесионален модел, който прави отделни сектори в държавата автономни. Няма я цялостната държавна контролна функция, която да вкара дисциплина", обясни още гостът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК