Вицепрезидентът на САЩ ще преговаря с Китай за спорната зона в Източнокитайско море

Американският вицепрезидент ще посети Пекин през първата седмица на декември.

28.11.2013 | 12:19
Вицепрезидентът на САЩ ще преговаря с Китай за спорната зона в Източнокитайско море

Вицепрезидент на САЩ Джо Байдън възнамерява да изрази възраженията си спрямо наскоро представената зона за противовъздушна отбрана на Китай в Източнокитайско море. Преговорите ще се осъществят по време на посещението му в Пекин през следващата седмица.

Според последните разпоредби на китайските управляващи всички въздухоплавателни средства, които желаят да преминат спорната зона, трябва да ги уведомят преди това, припомня Associated Press. Морските територии включват обаче острови, контролирани от Япония, за които Пекин и Токио водят няколкогодишна тиха война.Hidden Field

В сряда представител на Съединените щати заяви, че два американски самолета B-52 са преминали безпрепятствено през зоната. Информацията повдигна редица опасения за засилване на напрежението по оста Вашингтон-Пекин.

Пожелали анонимност високопоставени представители на щатската администрация заявиха, че Байдън възнамерява да постави на масата обезпокоителния въпрос за това как Китай се отнася със страните от региона.

По думите им американският вицепрезидент е поел "твърд като камък ангажимент" за спрявяне с проблема. След Китай, през декември Джо Байдън планира да посети също така Япония и Южна Корея.

Повече по темата може да научите от материала на Bloomberg!