След взрива: Целият кабинет на Ливан подава оставка тази вечер?

Демонстрантите настояват и за международно разследване на инцидента

10.08.2020 | 18:34 Редактор: Юлия Христова

Поредна нощ на бурни протести и сблъсъци в Бейрут след експлозията, която отне живота на над 150 души и рани 6000. Вече трима министри - на правосъдието, на информацията и на околната среда - обявиха, че подават оставка. 9 депутати пък напускат парламента след взрива, опустошил голяма част от Бейрут. Очаква се тази вечер оставка да подаде целия кабинет.

Демонстрантите се опитаха да си проправят път към една от улиците, водещи към парламента. Те събориха металните заграждения и запалиха огън близо до парламента в Бейрут. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, които скандираха за оставка на правителството. Те хвърляха снаряди по полицаите, които бяха образували кордон около сградата на парламента.  

Демонстрантите настояват и за международно разследване на взрива. Те обвиняват управляващите в корупция и настояват за предсрочни избори. Вчера на донорска конференция световните лидери договориха подкрепа от близо 300 милиона долара. Средствата ще бъдат предназначени за хуманитарна помощ на засегнатите от трагедията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК