Заплашени ли сме от следваща вирусна пандемия?

Пазарът в Ухан вероятно е послужил като размножителен център

09.08.2020 | 10:00 Редактор: Искра Ангелова
Заплашени ли сме от следваща вирусна пандемия?

В разбит свят, опитващ да се възстанови от коронавируса, нова пандемия заплашва да унищожи оцелелите хора. Това е сюжетът на телевизионния филм "Ковид-19: Смъртоносен вирус" в етап на постпродукция, в който нов коронавирус се появява на следващата година, пише Financial Times.

Нискобюджетният филм вероятно няма да спечели Оскари, но много учени смятат, че замисълът му не е пресилен. Пандемията от Ковид-19, която следва епидемиите от ТОРС и Близкоизточния респираторен синдром, е третият случай, за който се смята, че коронавирусът се е предал от прилепи на хора преди да се превърне в епидемия.

Твърди се, че коронавирусите циркулират в прилепи от векове, но едва през последно време са се превърнали във водещ източник на предавани от животните заболявания наред с други болести, които са тръгнали от животни като ХИВ, Ебола и Зика.

Учени смятат, че засиленото предаване на патогени от животни се дължи на две тенденции – бързата глобализация и пренебрежителното отношение на хората към природата. Това означава, че епидемиите и пандемията вероятно ще се появяват редовно, ако тенденциите не бъдат овладени или преобърнати, предупреждават те.

"Коронавирусната пандемия е напълно неизненадваща", казва Арън Бърстейн, директор на Центъра за климат, здраве и глобална околна среда в Харвардския университет.

"Знаехме преди да се случи това, че две трети или дори три четвърти от появяващите се инфекции се случват заради предаването на патогени от диви животни на хора", допълва той.

Според Бърнстейн основната причина за предаването е промяната в начина, по който хората се отнасят към природата, като бързо обезлесяване и глобалната търговия с диви животни.

Джонатан Епстейн, вицепрезидент на базираната в САЩ благотворителна организация в областта на дивата природа EcoHealth Alliance, казва, че промяната в използването на земята, включително обезлесяването, е "единственият най-голям двигател за появата на болести".

Строителството на пътища за транспортиране на дървесина създаде достъп до зони дълбоко в гората, които преди това не бяха засегнати от хората, поставяйки ги в контакт с диви животни, пренасящи заболявания, отбелязва Епстейн. Прогонването на животни, които са живели в тези гори, също ги принуждава на търсят нови хабитати, което увеличава шанса да разпространяват патогени към други видове, включително хората.

Джо Уолстън, старши вицепрезидент на базираното в САЩ Сдружение за опазване на дивата природа, също изтъква търговията с диви животни за продукти като екзотични храни, кожа и алтернативна медицина.

"Имали сме предавани от животни болести в миналото, но те бяха редки с големи периоди между епидемиите. Сега стават по-редовни и ще продължат да се увеличават, докато не решим да преоценим отношенията си с търговията с животни", казва Уолстън.

Първоначално китайските здравни власти смятаха, че Ковид-19 се е пренесъл от животно на човек на пазар за храни в Ухан, където се продавали диви животни. По-скорошни данни допускат, че вирусът е тръгнал от другаде, но броят на заболелите хора след пазаруване там показва, че той е изиграл ключова роля за разпространението на заболяването, казват експерти.

"Знаем от минал опит с коронавируси, включително ТОРС, че тези вируси могат да се разпространяват в рамките на пазарни системи. Пазарът в Ухан вероятно е послужил като размножителен център, ако не е поставил точно началото на епидемията", казва Епстейн.

Четете цялата статия в Investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
Гост
преди 3 години
Само че кърлежите убийци първо ги показваха в Индия преди няколко месеца. Но България не се пишат новини ако няма ок от ....... Сигнализирай за неуместен коментар