Саудитска Арабия разширява ядрената си програма с помощ от Китай

Кралството е сключило договор за проучване на уран

08.08.2020 | 10:20 Редактор: Виктория Гетова
Саудитска Арабия разширява ядрената си програма с помощ от Китай

Саудитска Арабия е изградила с китайска помощ съоръжение за извличане на "жълт кек" – концентриран уран, от уранова руда в стремежа на богатото на петрол царство да овладее ядрените технологии, пише Wall Street Journal, като се позовава на западни източници, запознати с въпроса.

Съоръжението, което не е оповестено публично, е в рядко населен район в северозападната част на Саудитска Арабия. То предизвиква безпокойство сред американските и съюзническите дипломати, че зараждащата се ядрена програма на кралството върви напред и че Рияд върви към разработване на ядрени оръжия.

Въпреки че Рияд все още е далеч от това, американски народни представители и от двете партии изразяват тревога за саудитските планове, особено на фона на коментарите на престолонаследника Мохамед бин Салман от 2018 г., че "ако Иран разработи ядрена бомба, ще последваме примера възможно най-скоро".

Вероятно е това да предизвика смущение и в Израел, където службите с тревога наблюдават ядрената работа в кралството.

Саудитското министерство на енергетиката заяви междувременно, че "категорично отрича" да е изградило съоръжение за извличане на уран в района. В изявлението се допълва, че добивът на полезни изкопаеми - включително уран, е ключова част от стратегията за икономическа диверсификация на страната.

В саудитското изявление се казва, че кралството е сключило договор с Китай за проучване за уран в определени райони на страната.

Саудитска Арабия няма програма за ядрено оръжие, не работи с ядрени реактори и няма и капацитет за обогатяване на уран. Страната обаче се интересува от ядрените централи, за които смята, че ще намалят зависимостта и от нефта, който формира и значителната част от износа и.

Четете повече по темата на Investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК