Експерт: Експлозията в Бейрут няма аналогия след Хирошима и Нагасаки

Славчо Велков смята, че взривът е бил насочен срещу "Хизбула"

06.08.2020 | 21:34 Редактор: Виктория Гетова

Каква е равносметката след ужаса в Бейрут и инцидент или външна намеса е причина за експлозията?

"Ливанското ръководство много бързо взе решение да привлече към отговорност с лека мярка - "домашен арест", някои шефове от пристанището", коментира експертът по национална сигурност Славчо Велков.

Той припомни, че днес е световният ден на борбата срещу разпространението на ядрено оръжие, когато на 6 август 1945 над Хирошима е хвърлена първата ядрена бомба в световната история.

"Мощността на взрива в Бейрут е 1/4 от тази на Хирошима. Това е и причината жертвите да са толкова много, ще бъдат повече от 200 души", заяви Велков.

Експертът по национална сигурност посочи, че Ливан има огромен опит с терористичните атаки.

"Това е чудовищен взрив, без аналог след бомбите над Хирошима и Нагасаки. Такова количество, отзвук и обществени и икономически последици - не сме виждали", категоричен бе той.

Според Славчо Велков въпросителните, свързани с експлозията, са твърде много.

"Откъде идва такова огромно количество амониева селитра? Износът на амониева селитра в гранулиран вид е забранен, защото може да се използва като взривно вещество. Една от версиите е, че корабът, който е пренесъл селитрата, е български. Миналата година турското разузнаване разкри стотици камиони, които изнасят това вещество главно за Египет, Ливан и Сирия", обясни още гостът.

По негови думи има информация, че първата атака била срещу склад на радикалната шиитска групировка "Хизбула".

"Ролята на "Хизбула" е, че управлява голяма част от процесите в Ливан. Половината правителствено влияние в Ливан е на "Хизбула", допълни експертът.

Велков сподели, че тепърва ще се разбере дали амониевата селитра е притежание на някоя организация.

"Не бих се ангажирал с прогноза за външна намеса. Свързвам го с напрежение в района през последните дни. В зоната за сигурност е имало необичайно струпване на войски, други казват, че е било ракета", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Сл.Велков
преди 3 години
До "Гост." А колко бяха жертвите и ранените от ядрените опити,умнико? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
iliya
преди 3 години
"Това е чудовищен взрив, без аналог след бомбите над Хирошима и Нагасаки."Глупости. Няма аналогия "след" Хирошима, но подобно нещо се е случвало и "преди" Хирошима. Халифакс, 1917. 2.9 килотона. Пак кораб. Близо 2000 загинали и над 9000 ранени.От там идва израза, че положението е "Халифакс"... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 3 години
Я пък този. Амче ядрените опити до незнам си кой година бе пич? Сигнализирай за неуместен коментар