"Ню Йорк Таймс": Турция стана "слон в стъкларски магазин" за НАТО

Поведението на Анкара се разглежда от някои посланици като "открито предизвикателство към демократичните ценности на съюза"

04.08.2020 | 20:11 Редактор: Ралица Братанова

“Все по-упорита, амбициозна и авторитарна", Турция стана “слон в стъкларски магазин" за НАТО, се казва в анализ на "Ню Йорк Таймс".

"По-агресивната, националистическа и религиозна Турция все повече противоречи на западните си съюзници по Либия, Сирия, Ирак, Русия и енергийните ресурси на Източното Средиземноморие", пише анализаторът на изданието Стивън Ерлангер, предава БГНЕС.

Неотдавнашното поведение на Турция се разглежда от някои посланици на НАТО като "открито предизвикателство към демократичните ценности на съюза и неговата колективна защита", добави той.

Въпреки това в алианса предполагат, че Турция е "твърде голяма, мощна и стратегически важна … за да се стигне до открита конфронтация", смята Ерлангер.

"Докато мнозина гледаха на Турция като на умерен демократичен модел през Арабската пролет преди десетилетие, днес тя е различна държава при управлението на Ердоган, който мобилизира по-религиозните избиратели в провинцията", добавя Ерлангер, посочвайки решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган от миналия месец за трансформирането на храма и музей "Света София" в джамия.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК