Бившият крал на Испания напусна страната, замесиха го в разследвания

Дестинацията на Хуан Карлос I не е ясна

04.08.2020 | 11:07 Редактор: Наталия Тотева

Бившият крал на Испания е в доброволно изгнаничество. Хуан Карлос I напусна страната седмици, след като беше свързан с разследване за предполагаема корупция.

82-годишният Хуан Карлос е съобщил решението си да напусне страната с писмо до своя син Фелипе, на когото предава трона преди 6 години.

"Mоето наследство и собственото ми достойнство изискват да постъпя така", се казва в писмото.

Дестинацията на Хуан Карлос не е ясна. Според някои испански медии той се намира в Доминиканската Република. Ходът му идва след като името му бе замесено в 2 разследвания.

Едното е в Швейцария, където прокурорите разглеждат получаването му на 65 млн. евро от Саудитска Арабия чрез офшорна сметка. Парите са свързани с лобизъм за високоскоростен железопътен проект.

Другото разследване се води от прокурорите във Върховния съд на Испания и има за цел да установи дали бившият крал е участвал в схема за укриване на данъци и пране на пари.

От години името на Хуан Карлос е в центъра на политически скандали, които силно подкопаха авторитета на монархията в Испания. През 2014 г. Карлос абдикира и губи имунитета си срещу съдебно преследване след серия от компромати, включващи и съпругата на дъщеря му.

Решението му да се оттегли в доброволно изгнаничество се разглежда като отчаян опит да намали щетите по репутацията на своя син и наследник - Фелипе.

Самият действащ крал също направи опит да се дистанцира от баща си. На 15 март Фелипе обяви, че се отказа от цялото си наследство и също така лиши Хуан Карлос от годишната му държавна субсидия в размер на почти 200 000 евро.

Вижте още в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Да си ги харчи със здраве Сигнализирай за неуместен коментар