fallback

Финансовите министри на еврозоната ще обсъдят бъдещето на Гърция

Финансист номер едно на Гърция Янис Стурнарас ще се опита да убеди европейските си партньори, че страната е несправедливо критикувана от заемодателите.

14.11.2013 | 09:35

Финансовите министри на страните от еврозоната ще се фокусират върху Гърция. Финансит номер едно на южната ни съседка Янис Стурнарас ще се опита да убеди европейските си партньори, че страната е несправедливо критикувана от заемодателите.„Постигнахме напредък в областта на фискалната консолидация и структурните реформи“, коментира той пред електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини“.По думите му страната е изпълнила 80% от изисканите от нея финансови усилия за периода 2009 - 2016 г. и нови мерки за строги икономии не са нужни.Ако все пак такива бъдат наложени, те ще засегнат всички слоеве на населението.Стурнарас нарече огромен успех постигнатото намаляване на бюджетния дефицит, регистрираното салдо в платежния баланс и отбелязания тази година първичен бюджетен излишък.„Тройката“, която е на визита в Гърция от 5 ноември, поиска от страната допълнителни икономии за още 2 милиарда евро за 2014 г. Експертите предупредиха, че през следващата година Гърция ще се изправи пред фискален недостиг.

В Брюксел днес се очаква заседание на Еврогрупата, на финансовите министри на страните от Европейския съюз и бюджетен комитет, който ще подложи на финално гласуване финансовата рамка за 2014 г.

fallback
Още от Свят
fallback