"Камъкът от Хирошима" пристига в София за 75-годишнината от бомбардировката

Ексопантът ще може да се види в Националния музей "Земята и хората"

31.07.2020 | 22:25 Редактор: Виктория Гетова

На 6 август Националният музей "Земята и хората" експонира "Камъкът от Хирошима" за отбелязване на 75-годишнината от атомната бомбардировка над японския град Хирошима, съобщават от музея.

Камъкът с барелеф на японската богиня на милосърдието – Канон е веществен и символичен знак на състрадание и съпричастност към жертвите на трагедията. Гранитният къс е част от уличната настилка в гр. Хирошима, който през 1945 г. е бил разположен в близост до епицентъра на атомния взрив.

Сто осемдесет и осем подобни къса са демонтирани и са изпратени до лидерите на 188 страни в света през 1991 г., по инициатива на международната асоциация "Камък за мир". По инициатива на президента на Република България през 1997 г. в Националния музей "Земята и хората" е предаден един от тези късове, с ангажимент - "Денят на милосърдието" да бъде отбелязван по подходящ начин.

Ежегодното отбелязване на събитията е израз на почит и съпричастност пред многобройните жертви, борба срещу забравата, като гаранция, че атомният апокалипсис няма да се повтори отново, съобщава Dnes.bg

На 6 август (четвъртък) от 10.00 до 18.00 часа в зала "Гигантски кристали" на музея всички желаещи ще могат да поднесат цветя пред "Камъкът от Хирошима" и да напишат личните си послания за мир върху специална бланка. Ще бъде експонирана постерна изложба посветена на годишнината.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК