Иран ще плати обезщетение за свалянето на украинския самолет

Армията помислила самолета за американска ракета

31.07.2020 | 17:22 Редактор: Ралица Братанова
Иран ще плати обезщетение за свалянето на украинския самолет

Иран се е съгласил да изплати обезщетение за катастрофата на пътническия самолет на украинските международни авиолинии, заяви Абас Мусави, говорител на външното министерство на страната, цитиран от РИА Новости.

Провеждат се преговори между Техеран и Киев, Иран е отговорен за случилото се, добави говорителят на външното министерство. Мусави припомни също, че "много от пътниците" са били граждани на Иран. Преговорите между Украйна и иранската делегация за обезщетение започнаха в Киев на 30 юли.

Катастрофата на украинския Boeing

Самолет на украинските международни авиолиниии, който излетя от летището в Техеран за Киев, се разби малко след излитането рано сутринта на 8 януари. Загинаха 176 души: граждани на Иран, Украйна, Канада, Великобритания, Германия, Швеция и Афганистан.

Иранските военни заявиха на 11 януари, че самолетът е бил свален случайно поради човешка грешка: самолетът е летял близо до военно съоръжение, той е е бил сбъркан с "вражеска" крилата ракета.

Иран отбеляза, че в този момент са очаквали нападение от САЩ и системите за противовъздушна отбрана на страната са били в пълна бойна готовност, пише Dnes.bg.

В доклад на Иранската организация за гражданска авиация се казва, че самолетът е бил свален от две ракети земя-въздух "Тор"-М1.

След като е бил ударен, самолетът бързо започва да губи надморска височина, намирайки се над жилищна зона, след което се сблъска с "препятствие" в развлекателен парк и пада на земята и избухва в пламъци. Загиват всичките 176 пътници и екипаж. На земята за щастие не е пострадал никой.

Снимка: БГНЕС же

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК