Жертвите на тайфуна “Хаян” във Филипините може да достигнат 10 хиляди

Най-тежко е положението в град Таклобан.

10.11.2013 | 11:11
Жертвите на тайфуна “Хаян” във Филипините може да достигнат 10 хиляди

Жертвите на мощния тайфун „Хаян” във филипинската провинция Лейте може да достигнат 10 хиляди. Тази мрачна прогноза направиха властите в страната. Към момента потвърдените жертви са над хиляда.

Стотици хиляди други са на улицата, след като домовете им бяха разрушени.

Броят на жертвите расте главоломно, тъй като при операцията по разчистването на отломките, спасителите се натъкват на все повече затрупани хора.

В град Таклобан положението е най-тежко. Там няма питейна вода, електричеството е прекъснато, а недостигът на храни се задълбочава. Спасителните екипи се затрудняват в доставките на помощи. Пред летището в града са се струпали много хора, които искат едно единствено нещо – да напуснат мястото, колкото може по-скоро.

„Пустош от кал и отломки”, така вътрешният министър на Филипините Мар Роксас определи състоянието на голяма част от населените места. Според полицията пък между 70 и 80% от територията на провинция "Лайете" е изравнена със земята.

 „Не мога да мисля. Не знам какво да правя! Остава ни само да се опитаме да оцелеем – ден за ден. Не знаем какво ни очаква утре или след няколко дни. Не знаем дори дали ще оцелеем”, заяви Джени дела Круз, жертва на природната стихия.

Помощ при хуманитарното бедствие вече обещаха САЩ и ЕС. Американският държавен секретар по отбрана Чък Хейъл информира, че Вашингтон вече е изпратил хеликоптери и самолети за спасителните екипи.

Тайфунът „Хаян” се насочва към Виетнам, където десетки хиляди граждани вече са евакуирани.