fallback

Гръцки военни кораби към Кастелоризо след мобилизиране на турския флот

Южната ни съседка разполага с информация за турската страна

22.07.2020 | 18:35 Автор: Наталия Тотева

Голям брой гръцки военни кораби са се насочили към региона около о. Кастелоризо (в югоизточната част на Средиземноморието), като отговор на мобилизиране на турския флот в района. Това се случва след издаването на НАВТЕКС от турския военноморски флот.

Повече от 17 турски надводни кораба вече са напуснали военноморската база "Аксаз" от вчера - тя се намира на 13 км източно от Мармарис в провинция Мугла.

Курсът е на юг и на запад с цел придружаване на океанографския кораб "Оруч Рейс" на път за морската зона, която Турция незаконно, според Гърция, е резервирала с НАВТЕКС за провеждане на сеизмични проучвания за търсене на въглеводороди.

Поради съществуването на турския НАВТЕКС, по-голямата част от гръцкия флот е извън пристанищата и се движи или вече е разгърнат, за да покрие огромна морска зона.

Гръцката страна разполага с информация за събиране в пристанището на "Аксаз" на поне 22 надводни турски кораба, предава "Фокус".

Според информацията подводници (6-7), са в готовност за последните 10 дни и са се придвижвали масово на юг от Родос, което е довело до тревога в щаба на гръцкия флот.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback