Полицията в Китай издирва виновните за инцидента в Пекин, в който загинаха петима

Местните власти засилиха мерките за сигурност в столицата.

29.10.2013 | 11:41
Полицията в Китай издирва виновните за инцидента в Пекин, в който загинаха петима

Двама са заподозрените за инцидента в китайската столица Пекин вчера, при който кола се вряза в тълпа от хора на площад Тиенанмън. В инцидента загинаха 5 души, а най-малко 38 са ранени.

Местните власти засилиха мерките за сигурност в столицата. Десетки полицаи извършват проверка на превозните средства, влизащи към центъра на града.

Предполага се, че заподозрените са от провинция Синдзян. Полицията нареди хотелите в китайската столица зорко да следят самоличността на гостите си и да оказват съдействие на органите на реда в случай, че забележат съмнителни лица.

По думите на служителите по сигурността провинция Синдзян е дом на малцинството уйгурски мюсюлмани, някои от които се оплакват от културни и религиозни репресии от страна на управлението в Пекин.

Именно заради това в окръга има спорадични изблици на насилие.

Мястото на инцидента вчера беше затворено за посетители. Днес обаче площадът е достъпен за гражданите и гостите на китайската столица.

Площад „Тянанмън“ беше арена на продемократичните демонстрации през 1989 година. Мерките за сигурност там са по-строги заради близостта до ключови политически институции. Въпреки това се случват инциденти. През 2011 година човек се самозапали до портрета на Мао.