Големи пари и големи противоречия в ЕС, Макрон удари по масата

Френският президент даде лъч надежда за успех на преговорите

20.07.2020 | 19:32 Редактор: Искра Ангелова

Напрегнато заседание на лидерите на Европейския съюз за поредна вечер.

"Полагам огромни усилия да сближавам позициите на моите приятели от Севера, от Юга и от Централна и Източна Европа. Казвам това от позицията на държава, която е в първата тройка на най-дисциплинираните във финансово отношение държави", заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където вече четвърти ден текат тежките преговори между държавните и правителствените ръководители на ЕС относно новия европейски бюджет. 

Най-проблемните точки на масата на преговорите е съотношението между безвъзмездна помощ и заеми във възстановителния фонд, който е 750 милиарда евро. 

Групата на така наречените пестеливи страни – Нидерландия, Австрия, Швеция, Дания и Финландия, се оказва най-малко склонна на компромис. Богатите северни страни предложиха грантовете от 500 милиарда да се намалят на 350 милиарда. А това е под границата, която Париж и Берлин са склонни да приемат. 

А френският президент даде лъч надежда за успех на преговорите. 

"Все още нищо не е постигнато и затова оставам изключително предпазлив. Вчера припомних точките, по които трябва да постигнем съгласие. Вече има дух за компромис, който се усеща. Имаше много напрегнати моменти, както и такива, които несъмнено бяха трудни, но по тях нещата се придвижиха напред", заяви Еманюел Макрон.

Лидерите трябва да приемат и бюджета за следващите 7 години.

"Надявам се, че пропастта, която остава между нас, ще бъде преодоляна, макар това да не е лесно. И на този съвет се задълбочиха разделенията между страните, по-слабо засегнати от пандемията и задлъжнелите Италия, Гърция, Испания", коментира германският канцлер Ангела Меркел.

А нидерландският премиер Марк Рюте, чиято твърда позиция беше сочена като причина за отлагане на споразумението, вече е склонен на отстъпка - заговори за субсидии. Но той стана обект на сериозни нападки. Стигна се до повишаване на тона. 

"Не знам каква лична причина има нидерландският премиер да мрази мен или Унгария, но той ни напада много ожесточено и според него Унгария не спазва закона и затова трябва да се накаже финансово", заяви унгарският премиер Виктор Орбан.

В малките часове на понеделник френският президент Еманюел Макрон загубил търпение към непреклонните северни страни и дори ударил с юмрук по масата. 

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК