Астронавтите от SpaceX се връщат на Земята в началото на август

Toчният час и дата ще бъдат определени спрямо климатичната обстановка

18.07.2020 | 22:37 Редактор: Ивет Арабова
Астронавтите от SpaceX се връщат на Земята в началото на август

Астронавтите на НАСА Робърт Бенкен и Дъглас Хърли, първите в историята астронавти, които пътуват в орбита на борда на комерсиално разработен космически кораб, имат за цел да се върнат на Земята на 2 август, съобщи космическата агенция в петък, цитирана от Си Ен Ен. 

Точният час и дата на завръщането им у дома ще се определят от климатичната обстановка, заяви администраторът на НАСА Джим Бриденстийн в Twitter.  

Бенкен и Хърли прекараха последните два месеца на борда на Международната космическа станция заедно с астронавта на НАСА Кристофър Касиди и руските космонавти Анатоли Иванишин и Иван Вагнер, които преди това летяха до орбиталната лаборатория с построения от Русия космически кораб "Союз". 

Астронавтите на НАСА прекараха времето си в провеждане на космически разходки, за да обновят хардуера на космическата станция, както и да правят научни експерименти за микрогравитационната среда на борда на станцията. Те също споделиха снимки, направени от борда на космическата станция, която обикаля около Земята и е домакин на екипи с астронавти от цял свят в продължение на две десетилетия, информира Bloombergtv.bg.

Пътуването на Бенкен и Хърли, което започна през май, няма да се счита за успешно, докато не се върнат безопасно на Земята. А кацането ще бъде също толкова опасно, колкото и изстрелването в орбита.  

Ако то бъде успешно, космическият кораб Crew Dragon на SpaceX може да бъде официално сертифицирано за мисии на хора в космически полети. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК