86% от французите ще почиват у дома, отчели са 50 млрд. загуби от туризъм

Нищо няма да замени отсъствието на чуждестранни туристи обаче, посочват от туристическия бранш

17.07.2020 | 16:27 Редактор: Александра Иванова
86% от французите ще почиват у дома, отчели са 50 млрд. загуби от туризъм

Пандемията Ковид-19 накара 86% от французите да изберат родината за почивката си това лято. Това обаче няма да спаси сезона дори и там, защото  общо от 16 март насам загубите възлизат на 50 млрд. евро оборот, според френската туристическа агенция Protourisme. И никой не се надява да се върне към нормалното преди 2023 г.

За сравнение - през миналата година 75% от французите са избрали да си останат вкъщи за лятото. 

"Това е два пъти повече от средното за последните четири години", каза генералният директор на френската туристическа агенция Protourisme Дидие Арино.

От друга страна джобовете на французите са се изпразнили покрай коронавируса и ще изберат по-скромни места за отдих, предаде БГНЕС.

"Летуващите ще отидат на почивка на по-ниска цена, по-скоро в нетърговски помещения, при роднини. Двигателите на обичайния туризъм, като ръководители, свободни професии, артисти и търговци, ще пътуват много по-малко. Тъй като не са работили по време на карантината, те ще се опитат да компенсират тази загуба", подчертава Дидие Арино. 

И въпреки че Бретан или Страната на баските са привлекателни, нито един регион няма да покаже напредък. Причината - нищо няма да замени отсъствието на чуждестранни туристи – 66% от тази клиентела е изчезнала. Това дезертиране рискува да доведе до катастрофални последици, особено в някои градове, като Париж.

Световната туристическа организация очаква до 1,1 млрд. по-малко международни туристи тази година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК