Мама Меркел на 66: Отпечатъкът на едно 15-годишно управление

Блестяща в кризисния мениджмънт и решаването на проблеми

17.07.2020 | 10:40 Редактор: Тодор Петров
Мама Меркел на 66: Отпечатъкът на едно 15-годишно управление

Канцлерът на Германия Ангела Меркел не притежава толкова власт, колкото имат лидерите на Франция, Русия или САЩ. Но нейното 15-годишно управление остави своя отпечатък - затова и се говори за "ерата Меркел". Днес Меркел навършва 66 години, а тийнейджърите дори не познават друга канцлерка.

В икономически план годините на нейното управление бяха добри за Германия, въпреки финансовата криза. От "проблемно дете" на Европа, за каквато бе смятана през 2005 г., Германия отново се превърна в локомотив на растежа. Безработицата намаля наполовина, данъчните постъпления нараснаха. След като през 2009 г. бе взето решение за спиране трупането на нови дългове (дългова спирачка), резултатите не закъсняха - Германия се прости с бюджетния дефицит и започна да трупа излишъци, предаде "Дойче веле".

Блестяща в кризисния мениджмънт

Властта на Меркел се проявяваше най-категорично по време на кризи. Еврокризата, спасяването на Гърция, руската анексия на Крим: дори и да имаше проблеми на европейско равнище, Меркел не се колебаеше да действа самоотвержено. Списъкът от посетители в канцлерството ставаше все по-дълъг - Берлин се превърна в европейски център за водене на преговори. 

Меркел се доказа като добър мениджър във времена на кризи. Виждаме го и сега - по време на пандемията от коронавирус, с която Германия се справя много добре в сравнение с други държави. И това, че Меркел почти редовно бе избирана за най-влиятелната жена в света, не беше никаква изненада. Това ѝ спечели и уважението на гражданите - включително в източната част на страната, където е отраснала. Но тя ни най-малко не се възгордя.

"Мама Меркел"

Начело на Християндемократическата партия, Меркел се постара да я модернизира. Бяха насърчавани  младите кадри, особено жените. Видът на партийните конгреси се промени. Меркел остана каквато беше, а допитванията сочеха, че хората ценят нейната автентичност. В един момент мнозина започнаха да я наричат просто "мама Меркел". Това беше много ласкателно за нея, но имаше и своята сенчеста страна - понеже на "мама Меркел" се разчиташе твърде много, отслабна интересът към воденето на демократични спорове. 

Меркел водеше партията и правителството си с твърда ръка, за да гарантира ефективността в действията. Така "мама Меркел" получи негативен оттенък. Меркел не се колебаеше да наложи решения като прекратяването на наборната военна служба или отказа от ядрена енергия. Консерваторите в Християндемократическия съюз (ХДС) бяха посатвени натясно. По този повод политологът Волфганг Меркел заяви наскоро, че от десноцентристка партия ХДС се е превърнал само в центристка. Което отвори пространство за възникването на нова партия в крайното дясно - "Алтернатива за Германия".

Репликата "ще се справим"

В учебниците по история обаче Меркел най-вероятно ще влезе с друго: с фразата "Ще се справим", произнесена през август 2015 г. в разгара на бежанската криза. Тогава Германия декларира готовност да приеме стотици хиляди бежанци от Сирия и граничещите с нея военни и кризисни огнища. Макар впоследствие Меркел да се опита да нанесе много корекции. Германското общество и до днес е разделено по въпроса за бежанците и мигрантите. 

Поляризацията се пренесе и на европейско равнище. Източноевропейците се противопоставиха на плановете на Берлин за пропорционално разпределение на бежанците. Така се образува нова конфликтна линия - от Варшава през Прага и Будапеща до Рим.

Бъдещето пред Меркел

През лятото на 2019 управляващата коалиция, в която участват и социалдемократите, бе смятана за лабилна. А партията на Меркел ХДС падна до исторически ниски нива на подкрепа. По време на пандемията от коронавирус, започнала в началото на 2020 обаче, одобрението за нея отново нарасна и мнозина си пожелават Меркел да се кандидатира отново. Тя обаче е категорична, че не желае пети мандат.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 месеца
Каква ти мама, истинска мащеха е! Сигнализирай за неуместен коментар