САЩ искат да започнат производство на руски оръжия

Това са снаряди, ракети земя - въздух, амуниции за гаубици и друга артилерия

16.07.2020 | 00:10 Редактор: Искра Ангелова
САЩ искат да започнат производство на руски оръжия

Военните на САЩ искат да получат оръжия, разработени в Съветския съюз, които могат да бъдат използвани от някои съюзници на Вашингтон. Става дума за "боеприпаси и оръжия, които са произведени и използвани от страните от бившия Съветски съюз и Източния блок", както се посочва в текста на нов договор, пише американското списание Forbes.

В текста се казва, че тези оръжия "не могат да бъдат придобити чрез системата за снабдяване на армията". 

Крайната цел е сключване на петгодишен договор (от 2022 до 2026 г.) за производството на оръжия и боеприпаси, който ще бъдат доставени в САЩ и в чуждестранните бази на страната.

Списъкът на армията включва различни пушки и други оръжия, според презентация на американската програма за специални оръжия и амуниции. 

В него са включени противотанкови снаряди, ракети земя - въздух, амуниции за гаубици и друга артилерия, от 60 мм до тежки 152 мм снаряди, боеприпаси за танкове и патрони за автомати АК-47 и АК-74.

Макар СССР да се разпадна в началото на 90-те години, той остави след себе си колосално количество оръжия, повечето от които останаха в неговите източноевропейски сателитни държави, а други попаднаха в ръцете на различни групировки и правителства на страни от третия свят. Освен това има и много други държави като Китай и България, които продължават да произвеждат и изнасят разработени в СССР оръжия. Произведени в Източна Европа леко стрелково оръжие, артилерия и танкове се оказаха на фронтовите линии по време на конфликти като войната в Сирия.

Но придобиването на съветски амуниции и оръжия може да се окаже трудно. В презентацията на американската армия се отбелязва, че предизвикателствата включват "ограничени линии за доставка" и нежеланието на някои европейски нации да позволят тези оръжия да преминат през тяхната територия, съобщава "Фокус".

Интересно е, че друго препятствие би могло да се каже, че някои потенциални партньори са политически неприятни за САЩ. Освен това армията ще трябва да изпробва боеприпасите, за да се подсигури, че те отговарят на всички стандарти.

Идеята за използване на оръжия чуждестранно производство не е нова. Разузнавателните агенции и специалните сили по света отдавна използват чуждестранни оръжия като част от тайни операции, за да запазят възможността правдоподобно да отрекат участието си в тях. 

През 2017 г. командването на спецчастите на САЩ подкани американските компании да произвеждат тежки и леки картечници, разработени в Съветския съюз, които могат да бъдат доставени на американските им съюзници. Руските производители осъдиха тези планове, наричайки ги кражби, въпреки факта, че Москва от дълго време копира технологията за оръжия и оборудване, разработени на Запад, като бомбардировача B-29. Руските производители на оръжие също критикуват Китай, че копират техните продукти.

жЗащо САЩ искат да купуват произведено в СССР оръжие за своите съюзници, вместо да им изпращат американски оръжия? Отговорът е прост - удобство. Много правителства и фракции, които се радват на подкрепата на САЩ, особено в Близкия изток и Африка, използват съветското оръжие от на много години.

Съвременните американски оръжия в повечето случаи превъзхождат старите оръжия от Студената война. Съвременните оръжия обаче са по-трудни за използване, изискват по-голяма поддръжка, както и специално обучение. Автомат "Калашников" и гранатометите РПГ-7, разбира се, са разработени отдавна, но те са трайни и надеждни, а военните от различни страни, от Никарагуа и Сомалия до Сирия, знаят как да ги използват.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
JON
преди 3 години
Като искат да произвеждат руски оръжия защо не купят завод Арсенал в България. Сигнализирай за неуместен коментар