Рекордни нива на продажбите на оръжия в САЩ

ФБР направи 7.8 млн. проверки, свързани с покупки

15.07.2020 | 14:19 Редактор: Ралица Братанова
Рекордни нива на продажбите на оръжия в САЩ

Пандемията от коронавирус, гражданските размирици след убийството на Джордж Флойд при арест и последвалите искания за пренасочване на финансирането за полицията предизвикаха ръст на купувачите на оръжия. Това са предимно американски граждани, които са притеснени за своята безопасност, твърдят собствениците на оръжейните магазини и експертите в областта, съобщава The Wall Street Journal.

Продажбите на оръжия започнаха да се покачват с необичайни темпове през март, когато случаите на коронавирус в САЩ нарастваха осезаемо, а ограничителните мерки доведоха до най-високите нива на безработица от Голямата депресия насам. ФБР направи 7.8 млн. проверки, свързани с покупки на оръжия в периода от март до юни, сочат данни на Националната фондация по спортна стрелба (NSSF). 

През юни проверките за издаване на разрешително за притежаване на огнестрелно оръжие се повишиха със 136% на годишна база, отчитат от организацията. Проверките през юни относно покупката на оръжие от цивилни лица са най-многобройните, откакто ФБР започна да отговаря по процеса преди 20 години, пише BloombergTV.bg.

Преди месец в Минеаполис, градът, където чернокожия американец Джордж Флойд бе убит от полицай, хората чакаха по три часа на опашката за получаване на разрешителни за оръжия на 19-ти юни.

Дилърите изчисляват, че 40% от купувачите се сдобиват с оръжие за първи път, като този дял е с близо една четвърт над обичайните нива, показва проучването на NSSF. 

Убийствата в Милуоки, Чикаго, Канзас и Ню Йорк са напът да достигнат до най-високите нива от много години или дори десетилетия.

През март магазините за оръжия в някои щати бяха затворени, докато течеше дебат дали трябва да се отворят, докато са в сила строги ограничителни мерки срещу коронавируса. 

Впоследствие всички щати позволиха на оръжейните магазини да отворят, след като администрацията на Тръмп обяви, че трябва да се считат като част от категорията на жизненоважни бизнеси.

Сред новите купувачи са дори хора, които никога не са смятали, че ще притежават оръжие или са били против по-либералния достъп до оръжия.

Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК