ЕК укрепва готовността на ЕС за борба с Ковид-19 с нови мерки

Необходима е непрекъсната бдителност от страна на държавите членки

15.07.2020 | 15:20 Редактор: Георги Камарашев
ЕК укрепва готовността на ЕС за борба с Ковид-19 с нови мерки

ЕК представи днес незабавни краткосрочни мерки за укрепване на готовността на системите за здравеопазване в ЕС за епидемични взривове от Ковид-19. От самото начало Комисията координира обмена на информация и препоръки по отношение на трансграничните действия и мерки в здравната област, се казва в съобщение до медиите.

Необходима е непрекъсната бдителност и готовност за бърза реакция от страна на държавите членки, за да се гарантира че разпространението на вируса може да бъде овладяно, а новите общи ограничения на свободата на движение – избегнати. 

ЕК поставя акцент върху всички действия, необходими за повишаване на готовността, включително тестване и проследяване на контактите, подобряване на наблюдението на общественото здраве и разширяване на достъпа до медицински мерки за противодействие, като например лични предпазни средства, лекарства и медицински изделия.

Действията включват и мерки за осигуряване на капацитет за бързо реагиране в областта на здравното обслужване, нефармацевтични мерки за противодействие, подкрепа за малцинствата и уязвимите лица, както и дейности за намаляване на бремето, свързано със заболяването от сезонен грип.

ЕК посочва и редица приоритетни действия за националните органи, Комисията и агенциите на ЕС: Разширяване на обхвата на тестването, засилване на проследяването на контактите и на надзора от страна на органите в областта на общественото здравеопазване с цел набелязване на огнищата и ограничаване на разпространението. 

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: Извървяхме дълъг път от началото на пандемията от Ковид-19, но вирусът все още продължава да се разпространява. Необходими са бдителност, готовност и координация, за да предотвратим появата на големи огнища. Днес ние призоваваме държавите членки да предприемат решителни съвместни действия за защита на нашите граждани и се ангажираме да подкрепим усилията им. Наша отговорност е да осигурим пълна готовност. Нека останем бдителни. 

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК