Мицотакис стартира серия от международни срещи заради "Св. София"

Вселенският патриарх Вартоломей изрази подкрепата си към църквата

11.07.2020 | 20:22 Редактор: Ивет Арабова
Мицотакис стартира серия от международни срещи заради

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис осъди превръщането на църквата “Света София” в джамия. Премиерът проведе и телефонен разговор с Вселенския патриарх Вартоломей и изрази подкрепата си към църквата по казуса със “Света София”.

Гръцкият премиер започва и серия от международни срещи по въпроса с джамията, като на предстоящата среща на върха на Европейския съвет ще повдигне въпроса за световното наследство на ЮНЕСКО.

“Това не е гръцко-турски въпрос, а международен. Църквата е световно наследство, тя не принадлежи само на един народ. Надявам се на срещата да има адекватни последици за Турция”, съобщи говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас пред гръцката телевизия Sky.

Пецас допълни, че “всички опции са на масата” по повод възможността за санкции, които Гърция обмисля да наложи на Турция. “Този въпрос трябва да бъде разгледан и от всички международни организации и неправителствени организации”, допълни говорителят.

“Няма съмнение, че ще преминем към някакви санкции. Въпросът е дали тези решения имат необходимите последици така, че всеки, който наруши международното право, да разбере, че ще има санкции за подобно поведение. Ердоган допусна историческа грешка, водеща към разрив, който се надявам, че няма да е непреодолим”, допълни Пецас.

Снимка: Bloomberg/Yorgos Karahalis

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК