Протестиращи щурмуваха парламента в Сърбия, има арестувани и ранени

Масовото недоволство е породено от политическата и епидемиологичната ситуация в страната

11.07.2020 | 11:49 Редактор: Юлия Христова

Ожесточени сблъсъци в Белград. Протестиращи щурмуваха парламента. Над 70 души са арестувани. Има и ранени. Това е трета вечер на насилие в сръбската столица. Масовото недоволство е породено от политическата и епидемиологичната ситуация в страната.

Въпреки забраната да се събират повече от 10 души на обществени места, за четвърта поредна нощ стотици граждани излязоха по улиците на редица градове в Сърбия. Най-многоброен беше протестът в Белград. Стигна се до ожесточени сблъсъци между полиция и демонстранти. Част от протестиращите щурмуваха парламента. 

До ескалацията на напрежението се стигна, след като група млади мъже, скандиращи патриотични възгласи, избутаха демонстрантите, които са против насилието, премахнаха и металните заграждения и влязоха през незащитения главен вход на сградата на парламента. Полицията обаче ги изтласка и образува кордон пред парламента. Протестиращите хвърляха бутилки, камъни и други предмети по органите на реда. Те счупиха прозорци и камери в парламента. За да потушат напрежението униформените използваха сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите. 

Част от протестиращите нападнаха и репортери, които са се опитвали да заснемат сцените. Напрежението в Сърбия ескалира преди няколко дни след като президентът Александър Вучич обяви, че в страната ще бъде въведен полицейски час. Решението беше отменено, но демонстрациите не стихват.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК