Кои са най-засегнати от Ковид-19?

Пушенето на тютюн може дори да намали риска от заразяване

11.07.2020 | 09:40 Редактор: Искра Ангелова
Кои са най-засегнати от Ковид-19?

Според университета "Джонс Хопкинс" повече от 550 000 души по света вече са починали в резултат на заболяване Ковид-19.

Това увеличава натиска върху науката да разбере повече за факторите, които благоприятстват за сериозно заболяване или дори смърт. И така, кой е най-застрашен е въпросът, на който "Юронюз" иска да намери отговор?

За да се разбере какво благоприятства тежко протичане на заболяването от коронавирус, трябва да се получат и анализират огромни количества данни за пациентите. От името на британската Националната здравна служба изследователите създадоха платформата OpenSAFELY. Това е платформа за сигурен здравен анализ, която обхваща 40% от всички пациенти в Англия. Данните за първична грижа от 17 278 392 възрастни са анонимни и са свързани с 10 926 смъртни случаи, свързани с Ковид-19, информира БГНЕС.

Смъртните случаи, свързани с Ковид-19, са свързани с:

• Мъжки пол

По-висока възраст – Повече от 90% от пациентите с коронавирус, които са починали в Англия, са били на възраст над 60 години.

• диабет

• Тежка астма и различни други заболявания

настоящи ракови заболявания

Генетичният произход също играе роля.

В сравнение с хора от бял етнос чернокожите и южноазиатците, дори след като се адаптират към други фактори, са изложени на по-висок риск.

Не се споменава високото кръвно налягане. Пушенето на тютюн може дори да намали риска. Учените непрекъснато имат достъп до допълнителни масиви от данни. Резултатите редовно се актуализират и разширяват.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК