Безредици и хаос в Сърбия заради затягането на противоепидемичните мерки

Полицията използва сълзотворен газ

08.07.2020 | 22:27 Редактор: Юлия Христова
Безредици и хаос в Сърбия заради затягането на противоепидемичните мерки

Напрежение по улиците на Белград тази вечер. Протест срещу затягането на противоепидемичните мерки прерасна в безредици и хаос. Полицията използва сълзотворен газ.

При демонстрацията пред парламента пострада лидерът на опозиционната партия "Движение на свободните граждани" Сергей Трифунович.

Страната може да отложи въвеждането на полицейски час в Белград този уикенд, след като плановете доведоха до улични протести, съпътствани от насилие, заяви президентът Александър Вучич. А многохилядният протест снощи прерасна в сблъсъци с полицията. Беше щурмувана и сградата на парламента.

След въвеждането на полицейски час, недоволството в Белград рязко нарасна. С антиправителствени лозунги, протестиращите скандираха "Предателство" и "Крадци" и поискаха оставка на управляващите.

Демонстрантите запалиха и преобърнаха контейнери за боклук, блокирайки улиците, водещи до площада пред парламента. Подпалени бяха и най-малко три полицейски автомобила.

Напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци. Демонстрантите хвърляха камъни и бутилки по полицията, а тя отговори със сила и сълзотворен газ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК