България иска обяснения от Великобритания за карантината на българите

Властите в изключената от списъка Португалия бяха по-крайни

04.07.2020 | 19:45 Редактор: Искра Ангелова

Съединените щати посрещат Деня на независимостта с рекорден брой заразени, след като през последната седмица болните се увеличаваха с всеки изминал ден. Заради това честванията на места бяха отменени. 

А след решението на Великобритания кои страни да влязат в списъка на безопасните за коронавирус държави, последва вълна от недоволство.

В списъка с 60 страни, с които Англия иска да има въздушни мостове, място намира съседна Сърбия, която бележи ръст на новозаразените и въведе извънредно положение в Белград, но не и България. 

А посолството ни в кралството чака да разбере по какви критерии е изготвен списъкът. Властите в изключената от списъка Португалия бяха по-крайни. 

"Изключването на Португалия е безсмислено и нечестно. Съвсем абсурдно е, че Великобритания има седем пъти повече случаи на Ковид-19, отколкото Португалия, така че смятаме, че това не е начинът, по който се третират съюзници и приятели", каза министърът на външните работи Августо Сантош.

По-рано правителството в Лондон обяви само, че 14-дневната карантина няма да важи за граждани на тези страни, които са овладяли епидемията. Те ще могат да влизат в Англия без задължителна карантина от 10 юли. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия тепърва ще решават дали да облекчат ограниченията за пътуване. 

Испания също е включена в списъка. Там бе регистриран ръст на заболелите. А област Каталуня въведе строги мерки за 210 000 души. 

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК