Путин с обръщение към нацията в навечерието на референдума в Русия

Ако промените в Конституцията бъдат приети, руският президент може да е на власт до 2036 г.

01.07.2020 | 19:56 Редактор: Наталия Тотева

На 1 юли в Русия е кулминацията на едноседмичното общонародно гласуване за изменения в Конституцията.

Да или не - това са двете възможности, които руските граждани могат да отбележат на бюлетината за референдума за промени в Конституцията. Заради пандемията от Ковид-19 гласуването започна на 25 юни и ще продължи до края на днешния ден, който бе обявен за почивен. 

Президентът Владимир Путин също упражни правото си на глас. Предложените промени в основния закон на Русия са най-големите от 1993 г. насам. Ако те бъдат приети, Путин може да остане на власт още 2 мандата или до 2036 г. 

Заложени са и промени, които се отнасят до суверенитета и териториалната цялост на страната, историческата памет, руския език, Бог, грижата за децата, брака като съюз между мъж и жена, индексирането на пенсиите. 

В навечерието на финалния вот държавният глава направи обръщение към нацията, с което призова хората да гласуват. Зад него символично се издигаше статуя на съветски войник. 

"Гласуваме за държавата, в която искаме да живеем и която искаме да предадем на нашите деца", заяви президентът.

Опозицията в Русия определи провеждането на общонародното гласуване като фарс. Бяха отправени и критики за липса на мониторинг и независим контрол над процеса.

Според данните на централната избирателна комисия на Русия - повече от 55% от гражданите са гласували през първите 6 дни. На жителите на някои области, включително и на Москва, бе дадено правото да упражнят гласа си и онлайн.

Така гласува и един от руските космонавти, който в момента се намира в Международната космическа станция.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Егати колко въпроси...това си е цяла анкета. Сигнализирай за неуместен коментар