Ключов вот в Русия, започна гласуването на конституционните промени

Предложените промени са обект на остри критики

25.06.2020 | 20:38 Редактор: Юлия Христова

Започна ключовото гласуване по конституционните промени в Русия. Официалният вот е насрочен за 1 юли, но властите отвориха секциите седмица по-рано, за да се спазят мерките срещу Ковид-19 и да се избегне струпване на много хора в помещенията

Рано сутринта беше дадено начало на седемдневния изборен маратон, с които ще определи бъдещето на конституцията на Русия. На територията на цялата страна са открити над 96 000 секции. 

С гласуването гражданите ще решат дали да подкрепят или да отхвърлят предложенията за около 400 промени в основния закон на страната. Най-съществената от тях би облагодетелствала президента Владимир Путин. С нея той ще има правото на  още два мандата след края на сегашния, изтичащ през 2024 година. Така Путин ще може да остане на власт до 2036 година. В телевизионно обръщение по-рано тази седмица държавният глава заяви, че поправките ще влязат в сила, само ако бъдат одобрени от гражданите.

Предложените промени са обект на остри критики. Опозиционният лидер Алексей Навални определи вота като "нарушение на конституцията". Анализатори са на мнение, че Путин иска да осигури властта си в случай, че не намери подходящ свой заместник. Твърдението донякъде се подкрепи и от самия Путин, който заяви, промените ще осигурят стабилността на страната.

Реформите също така ще дадат на президента правомощия да номинира висши съдии и прокурори за одобрение от горната камара на парламента на Русия. 67-годишният бивш агент на КГБ ръководи Русия от 20 години и като президент, и като премиер. Неговата популярност спадна през последните години благодарение на икономическите проблеми в страната и дълбоко противоречивите реформи в пенсионната система.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК