Китай пред голяма крачка за либерализиране на финансовата си система

Шанхай се подготвя за откриването на първата голяма зона за свободна търговия в Китай.

26.09.2013 | 11:57
Китай пред голяма крачка за либерализиране на финансовата си система

Китай е на път да направи първата съществена крачка към либерализиране на финансовата си система и предоставянето на по-големи граждански права с изграждащата се Зона за свободна търговия в Шанхай. Точно там, ще се проведе и първият експеримент със свободния пазар за валутна търговия в Китай. Говори се още, че в зоната Facebook и Twitter ще бъдат разрешени. Иначе двете социални мрежи са забранени в Китай от 2009 година.

Първата копка на зоната за свободна търговия ще бъде направена в неделя 29 септември.

Аналитици твърдят, че това е важна стъпка в областта на финансовите реформи, готвени от официален Пекин. Работници вече павираха и боядисаха парапетите около района, простиращ се на 30 квадратни километра.

Област, която е съставна част от по-мащабните реформи, които трябва да прокара премиерът на страната Ли Къциян. В зоната ще функционира свободен пазар за обмен на валута, както и либерализирани лихвени проценти с предлагането на нови финансови продукти, съобщиха местните медии.

Су Бин е професор по икономика и финанси в China Europe International Business School. Той следи с интерес развитието на проекта за изграждане на зоната. Според него, по този начин Китай отправя послание към международната общност.

„Присъединяването на Китай към Транс-тихоокеанското партньорство ще е равнозначно на повторно причисляване към СТО,“ коментира професор Су Бин. - „Това би било изключително важно. Сегашните условия обаче не ни позволяват да се случи това. Трябва да проведем някои тестове. От международна гледна точка, Зоната за свободна търговия в Китай полага основите на пътя пред Китай за присъединяването му към тази нова международна икономическа група“.

Китай и днес разполага с множество специални икономически зони, пръснати по източните и северни брегове. Създаването им е с цел да привличат чуждите инвестиции с частичното отваряне на местния пазар в началото на 80-те години. Преди това, Китай прекара в десетилетия на изолация. Бившият Номер едно в Китай-Дън Сяопин и архитект на политиката за реформи и отваряне, преобразила Китай във фабриката на света, откри първата зона в Шенжен, точно срещу Хонконг, в края на 1979 година. Су вижда в шанхайската зона сигнал, че Ли продължава по стъпките на Дън.

„Смятам, че премиерът Ли Къциян е събрал в себе си тази мъдрост от Дън Сяопин,“ отбеляза Су Бин.

Той е на мнение, че Шанхай предлага най-добрите условия за провеждане на експерименти по пътя към следващия кръг на финансови и икономически реформи. В речта си на инаугурацията в Пекин през март, Ли каза, че страната трябва да даде тласък на реформите, въпреки натиска по задържане на процеса.

 

Още по темата вижте от видео файла.