Стиска ли ѝ на Европа да се сбогува с евтиното производство в Китай?

Евролидерите искат да ограничат инициативата "Един пояс, един път"

01.07.2020 | 11:29 Редактор: Тодор Петров
Стиска ли ѝ на Европа да се сбогува с евтиното производство в Китай?

Европейските лидери обмислят да съкратят веригите на доставки и да ограничат инициативата "Един пояс, един път". Но не навсякъде настроенията са такива, особено от страна на местния бизнес в региона. Например, в Италия Джими Балдинини, собственик на компания за дизайнерски обувки, е категоричен, че няма да прекъсва търговските си връзки с Китай, пише Bloomberg в свой анализ.

"Китайските работници са много добри в производството на спортни обувки", коментира председателят на Baldinini, която е основана през 1910 г. в Северна Италия, където все още разполага с основния производствен хъб за топ сегмента на стоките си. За производството на спортни обувки компанията разчита на китайски завод в Шънджън.

"Производствените разходи там са със 75% по-ниски от тези в Италия. Не мога да се откажа от това сътрудничество. Няма друг начин, освен ако италианското правителство не намали драстично данъците и разходите за труд", смята Балдинини.

Европейският съюз изглежда все по-амбициран да разчита на местно производство заради пандемията, която изпрати икономиката на общността в най-тежката рецесия от близо век. Първоначално лекарствата и медицинското оборудване бяха основен приоритет, но вече обхватът на инициативата се разширява.

Задачата на Брюксел няма да е лесна. Китай произвежда близо 40% от всички активни фармацевтични съставки, които се използват в световен мащаб, сочат данни на Stada Arzneimittel AG - германски производител на генерични лекарства.

САЩ бяха първите и по-гласовити в критиките и опасенията си от икономическия възход на Китай. Европа се стреми да ограничи експазионистичната политика на Китай, включително и чрез мита, за да възпрепятства инициативата "Един пояс, един път".

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Крайно време е всяка държава да си произвежда и набавя всичко необходимо за нейната си територия. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
хахах
преди 3 години
Хахахахх, марковите италиански обувки и те са правени в Китай. Просто чудно! Сигнализирай за неуместен коментар