Джонсън с план за излизане от кризата, икономиката им - с най-голям спад от 40 г.

Британският премиер залага на намаляване на бюрокрацията при строителството

30.06.2020 | 18:10 Редактор: Ивет Арабова

Заради пандемията британската икономика е отчела най-сериозният си спад от 1979 година насам. Британският премиер Борис Джонсън обяви плана си за излизането на страната от финансовата криза. В него са заложени повече разходи за инфраструктурни проекти и намаляване на бюрократичните процедури за строителството. 

"Ще строим, строим, строим - по-добре, по-зелено, по-бързо", обеща Джонсън.

Заричайки се да не намалява разходите, Джонсън сравни плана си с програмата "Нов курс" на американския президент Франклин Д. Рузвелт от 30-те години, която включваше създаване на работни места чрез обществени проекти с цел да изведе САЩ от Голямата депресия.

Над 300 000 души в британския град Лестър са поставени под карантина. Причината - резкият скок в броя на заразените с Ковид-19. Само за последните две седмици там са регистрирани близо 1 000 нови случая. Барове, ресторанти и магазини, които не предлагат стоки от първа необходимост, трябва да затворят врати само няколко седмици след предишната принудителна пауза. Собствениците се опасяват, че поредният удар означава фалит. За да се спре разпространението на вируса, властите обявиха, че училищата и обществените сгради също ще бъдат затворени. 

Здравният министър заяви, че мерките ще бъдат преразгледани след две седмици. Гражданите бяха призовани да останат по домовете си и да преустановят пътуването си от и за града, освен ако не е крайно необходимо. На място е изпратена армията, който помага за масовото тестване на населението. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Bloomberg/Chris J. Ratcliffe

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК