Общинските и социални услуги в Гърция са блокирани заради стачките

Основният гръцки синдикат на служителите в държавния сектор започва двудневна стачка срещу реформите на правителството.

24.09.2013 | 10:24
Общинските и социални услуги в Гърция са блокирани заради стачките

Вълна на недоволство ще залее и днес улиците на Атина. Основният гръцки синдикат на служителите в държавния сектор започва двудневна стачка срещу реформите на правителството. Успоредно с това продължават и демонстрацииите на учителите. Очаква се в стачката да се включат и работещите в частния сектор.

Около 500 демонстранти, повечето облечени в черно, преминаха по улиците на Атина с катафалка с ковчег,за да покажат символично смъртта на общинската полиция. Когато стигнаха до Министерството на публичната администрация, те демонстративно поставиха униформите си в ковчега.

Служителите стачкуваха срещу планираните масови съкращения, изисквани от международните кредитори. Съгласно договора с „тройката“, до края на септември Гърция трябва да включи в "схема за мобилност" 12,5 хиляди държавни служители, а до края на годината - общо 25 хиляди. В продължение на осем месеца те ще получават 75% от заплатите си. Ако не бъдат прехвърлени на друга работа, ще бъдат уволнени.

„Служихме на общинската полиция 28 години, посветихме й живота си, сега сме загубени. Обичахме работата си, тя беше семейството ни. Сега, за съжаление, заради заповедите на тройката, правителството, което е роб на тройката, независимо от последствията без да мисли за три хиляди работници и техните семейства, ни изтрива“, каза Апостолос Косивас, председател на синдиката на общинските полицаи.

Днес всички служители от държавния сектор излизат на улицата. Заради протестите болниците приемат само спешни случаи. Общинските и социалните услуги са напълно блокирани. Училищата и университетите остават затворени.

На фона на поредната вълна от протести инспекторите от „тройката“ пристигнаха в Атина за поредната проверка на публичните финанси и придвижването на реформите във фискалната сфера. От оценката им зависи дали Гърция ще получи следващия спасителен транш от 1 млрд. евро. По време на първите срещи е постигнато сходство в позициите по темите за първичния бюджетен излишък, съобщи високопоставен източник от финансовото министерство.

Оценката е, че рецесията е стабилизирана и се очертава перспективата за първичен бюджетен дефицит за 2013 г. За първи път от началото на кризата през 2010 г. равнището на безработица, което е 27.1% през второто тримесечие, бележи лек спад в сравнение с предходното тримесечие.

Вижте повече във видеоматериала!