11 кандидати се борят за президентския пост в Полша

Според полските социолози, ако има балотаж, на него ще се явят Дуда и Тшасковски

28.06.2020 | 09:10 Редактор: Ралица Братанова

Президентски избори в Полша. Настоящият държавен глава Анджей Дуда ще се опита да спечели нов мандат.

Ако той загуби - опозицията може да да направи сериозна промяна в политиката на държавата.

В надпреварата за президентското място участват 11 кандидати. За фаворити са смятани настоящият държавен глава Анджей Дуда, подкрепян от националистическата консервативна партия "Право и справедливост" и либералния кмет на Варшава - Рафал Трасковски, който е кандидат на водещата опозиционна партия "Гражданска платформа“. 

Дуда и управляващата "Право и справедливост" често с обект на критики от страна на Европейския съюз заради противоречиви закони, които дават контрол на партията над върховните съдилища и други ключови съдебни органи. Реформите предизвикаха и бурни протести в страната. 

Сред останалите участници в надпреварата са журналистът Шимон Холовня и Владислав Кошиняк Камиш - лидерът на Полската селска партия. А също и Кшищоф Босак от партията Конфедерация "Свобода и независимост“ и кандидатът на левите сили Роберт Бедрон.

Наскоро Дуда, който се цели към консервативните избиратели, отново привлече вниманието към себе си, след като нарече ЛГТБ общността идеология по-деструктивна от комунизма. 

Президентът обеща да съхрани семейните ценостти и традици. За критиците обаче риториката на Дуда подкопава на демокрацията в Полша.

Ако днес никой от кандидатите не събере над 50 процента от гласовете, след две седмици ще има втори тур. Според полските социолози, ако има балотаж, на него ще се явят Дуда и Трасковски. 

Сондажите на общественото мнение прогнозират, че днес 40 процента от гласовете ще отидат за настоящия президент, а 29 на сто - за кмета на полската столица.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК