Лагард: Търговията скоро няма да се върне на нивата от преди кризата

Според нея ще има индустрии, които ще са във възход заради промените

26.06.2020 | 17:22 Редактор: Ивет Арабова
Лагард: Търговията скоро няма да се върне на нивата от преди кризата

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че възстановяването от корнавирусната пандемия ще бъде ограничено, като части от икономиката ще се променят завинаги, съобщава Bloomberg.

“Най-лошото от пандемията вероятно е отминало, но ще отнеме време от феноменалния скок на спестяванията да се насочим към по-големи инвестиции и разходи“, коментира Лагард по време на уебинар в петък. По думите ѝ също така възстановяването ще бъде непълно, тъй като търговията няма скоро да се върне до нивата от преди кризата, а производството ще остане слабо.

"Вероятно най-лошото вече е преминало, но го казвам с известно безпокойство“, отбеляза тя. "Авиационната индустрия, здравеопазването и развлекателният сектор ще излязат от процеса по възстановяване в различно състояние, а последствията за някои от тях вероятно ще са непоправими“, смята президентът на ЕЦБ.

Изявлението на Лагард се случва след коментарите на главния икономист в ЕЦБ Филип Лейн, който по-рано през тази седмица предупреди, че ранните сигнали за подобряването на икономиката не са добър пътеводител за оценяването на потенциалната скорост и устойчивост на възстановяването.

ЕЦБ одобри програма за спешно изкупуване на облигации за 1.35 трлн. евро, включително и други финансови инструменти, за да помогне на Европа да излезе от една от най-тежката рецесия в нейната история. По време на речта си Лагард обърна внимание и на огромния ръст на държавния и фирмения дълг, който според нея е важно да бъде погасен. Тя уточни, че паричната политика и фискалната политика вървят ръка за ръка, както и че лихвите са изключително ниски, предава Bloombergtv.bg.

"Тази криза може да бъде трансформираща, защото ще има индустрии, които ще са във възход заради промените“, прогнозира тя.

Президентът на институцията призова политиците да бъдат изключително внимателни към най-уязвимите групи, включително и към бедните, младите и жените, които са били най-силно засегнати от кризата.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК