Съветник на Тръмп сравни китайския президент със Сталин

"Китайската комунистическа партия е марксистко-ленинска", каза Робърт О’Брайън

25.06.2020 | 15:02 Редактор: Искра Ангелова
Съветник на Тръмп сравни китайския президент със Сталин

Робърт О’Брайън, съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп, направи паралел между китайския президент Си Цзинпин и съветския диктатор Йосиф Сталин в агресивна реч, в която нападна Китай за неговата злонамерена роля в световната политика.

"Китайската комунистическа партия е марксистко-ленинска", каза той. "Генералният секретар на партията Си Цзинпин вижда себе си като наследник на Йосиф Сталин."

О’Брайън обвини и двете политически партии, че подценяват заплахата от Китай в продължение на десетилетия и не виждат, че китайското правителство има за цел да “трансформира света” по свой образ. Според него американските политици сгрешиха, повярвайки, че икономическото развитие на Китай ще доведе до неговата либерализация и демократизация. 

Вместо това е настъпило точно обратното: Китай стана още по-обвързан с комунистическата идеология. "Не бихме могли да сгрешим повече – и тази грешка е най-големият провал на американската външна политика след 30-те години на миналия век", каза той, цитиран от БГНЕС.

На фона на новата книга от неговия предшественик Джон Болтън, в която се твърди, че Тръмп казал, че не се интересува от смазването на протеста на площад "Тянанмън" и не иска изявление на Белия дом по повод на 30-годишнината от бунта през 1989 г., О’Брайън каза в своята реч: "Омаловажихме грубите нарушения на човешките права в Китай, включително площад "Тянанмън".

Коментарите на съветника по националната сигурност са първите в поредица от изказвания, които висши служители на администрацията на Тръмп ще направят за Китай през следващите няколко седмици. Държавният секретар Майк Помпео, главният прокурор Бил Бар и директорът на ФБР Крис Рей също ще се занимават с темата, подчертава "Политико". 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК