Ковид-19 опустоши средиземноморския хотелиерски сектор

Летният сезон вероятно ще бъде ограничен или напълно провален

25.06.2020 | 14:15 Редактор: Ралица Братанова
Ковид-19 опустоши средиземноморския хотелиерски сектор

По това време на годината има много малко места, които са по-привлекателни от средиземноморския бряг на Европа. Неговите слънчеви плажове и красиви исторически градове са магнит за милиони посетители от цял свят.

Пандемията от Koвид-19 напълно промени това и опустоши огромния туристически сектор в региона, пишат в свой анализ S&P 500 Market Intelligence, цитиран от BloombergTV.bg

Въздействието на вируса върху Италия и Испания особено в съчетание с международни ограничения за пътуване, създава проблеми за значителен брой хотели в две от най-популярните туристически дестинации в света.  

Повечето засегнати са малки, самостоятелни, често семейни хотелиерски фирми, които разчитат на летен приток на туристи, споделят няколко източника, запознати с пазарите.  

Летният сезон вероятно ще бъде ограничен или напълно провален за много хотели, заради ограничения за пътуване и разпоредбите за социално дистанциране.  

"Именно малкият бизнес, който няма институционална подкрепа или достъп до дългови или капиталови пазари, може истински да пострада", казва Матю Полман, съдружник в групата за недвижими имоти на Goodwin, който действа от името на редица многонационални хотелиерски оператори, инвеститори, разработчици и фирми с дялов капитал в Европа, Близкия Изток и Африка. 

Частно притежаваните и управлявани хотели представляват по-голяма част от пазара в този регион. 

В Италия те съставляват около 38% от веригите хотели, според доклада на Horwath HTL за европейските вериги хотели през 2019 г., а в Испания - около 55%. 

За сравнение този тип хотели представляват съответно около 14% и 29% от веригите хотели на по-зрелия германски и френски пазар, се посочва в доклада. 

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК