2,2 млн. ресторанта в света фалират заради пандемията

Поне 20% от заведенията ще преминат през процес на преструктуриране

24.06.2020 | 11:35 Редактор: Тодор Петров
2,2 млн. ресторанта в света фалират заради пандемията

Появяват се все повече данни, които показват как пандемията от Ковид-19 трайно прекроява ресторантьорството. Понастоящем светът е напът към радикална промяна в предлагането на храни. Стотици са подали заявления за фалит през последните три месеца, според консултантската фирма Aaron Allen & Associates и ситуацията е в състояние да се влоши, съобщава Bloomberg.

"Въз основа на нашите оценки, смятаме, че до 10% от всички ресторанти в световен мащаб ще изчезнат, като 20% или повече ще преминат през процес на преструктуриране", заяви основателят на компанията Aaron Allen & Associates Аарон Алън. 

Според Алън има около 22 милиона ресторанта по целия свят, така че прогнозата предполага, че 2,2 милиона от тях ще затворят. В САЩ в сектора са наети 15,6 милиона служители по данни на Националната асоциация на ресторантьорите. В страната списъкът с фалирали ресторанти нараства непрекъснато.

Задължителното намаляване на капацитета за сядане ограничава потенциала за възстановяване допълнително. При нова вълна на пандемията пък се очаква допълнително влошаване на ситуацията.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК