Байдън води пред Тръмп с 14%, сочи национално допитване

Разликата е от най-големите от началото на годината

25.06.2020 | 13:00 Редактор: Ралица Братанова
Байдън води пред Тръмп с 14%, сочи национално допитване

Джо Байдън води убедително на настоящия президент Доналд Тръмп, показват резултатите на национално допитване – поредният предупредителен сигнал за кампанията на държавния глава на фона на коронавирусната пандемия и протестите срещу расизма в САЩ, пише Investor.bg.

Кандидатът на Демократическата партия получава 50% от одобрението срещу 36% за републиканеца, според резултатите на допитването на New York Times/Siena College, цитирано от Bloomberg. 

Разликата от 14 пункта е от най-големите за Байдън от началото на годината и в същото време показва предпочитанията за него сред широк кръг демографски групи.

Бившият вицепрезидент има 14 пункта преднина при избирателите жени, но и 3 пункта при мъжете. Той води или на практика е с равни шансове с опонента си в повечето възрастови и етнически групи, като води с впечатляващите 21 пункта при независимите избиратели.

Единствената по-значима преднина на Тръмп е при гласоподавателите републиканци, както и при демографската група, която му помогна в битката за индустриалните щати през 2016 г. – белите избиратели без висше образование. Тук настоящият президент изпреварва Байдън с 19 пункта.

Въпреки всичко това Тръмп продължава да има рейтинг от 50% по икономическите въпроси. В същото време 39% от избирателите одобряват справянето му на правосъдния фронт, 38% с коронавирусната криза, 33% при расовите проблеми и 29% при протестите след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд.

Опитът на Доналд Тръмп да вдъхне нов живот на предизборната си кампания след коронавируса завърши с рехава посещаемост на митинга му в Тулса, Оклахома, където той заяви, че е поискал да бъдат забавени тестовете за коронавируса, защото така се увеличава броят на заразените.

Байдън от своя страна заложи на онлайн събития. Акцията му за набиране на средства съвместно с бившия президент Барак Обама във вторник събра за кампанията му сумата от 11 млн. долара.

Преднината на демократа от 14 пункта е същата като от допитването на CNN по-рано този месец, което накара кампанията на Тръмп да оспори резултатите.

Проучването на New York Times е сред 1337 регистрирани гласоподаватели и е проведено в периода 17-22 юни, като възможната статистическа грешка е +/- 3 процентни пункта.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Жалко, дано се обърне тенденцията. Колкото и да е ненормален Тръмп, смятам, че в международен план е по-добър за нас. За американците не ме интересува. Сигнализирай за неуместен коментар