Тепърва трябва да заздравяваме връзките с българите в Албания

Доц. Спас Ташев заяви, че именно те са най-древната българска общност

22.06.2020 | 21:37 Редактор: Ивет Арабова

През 2017 г. парламентът в Тирана официално призна българското общество в Албания. Според статистиката те са между 60 000 и 170 000. Какви са правата на българите в Албания?

"Като възникване това е най-древната българска общност, като изключим сегашните граници на страната. Нейните корени са от преди сформирането на Дунавска България. От всички държави на Балканите българската общност в Албания е най-добре съхранената задгранична", каза за "Денят ON AIR" доц. Спас Ташев от БАН.

По думите му тази общност е най-старата българска общност извън пределите на страната ни.

"Злободневието, което наблюдаваме днес, се вижда и през Третата българска държава. През 1918 г. има две преброявания - и двете констатират наличието на  българи в Албания. 104 г. България води опити да се признае това малцинство като българско общество", подчерта Ташев.

Според него имаме строг национален консенсус по отношение на българите в Албания.

"30 г. имаше последователна политика, която доведе до успех. Някои смятат, че битката е спечелена, но това е само началото на войната. Тепърва трябва да заздравяваме контактите между това население и България. Никога не е имало проблем с изявата им на българското самосъзнание в Албания", категоричен бе доц. Спас Ташев.

Той добави, че битката за българите в Албания е и битка за Македония.

"Македонистката пропаганда в Албания е много мощна. Дори се е подготвяло присъединяването ѝ като седма република към Югославия. България е достатъчно престижна държава в очите на албанските граждани", отбеляза Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК