Информаторът на WikiLeaks, американският войник Брадли Манинг, получи 35 г. затвор

"Правораздавателната система на САЩ не е наред“, твърдят защитниците му.

22.08.2013 | 10:38
Информаторът на WikiLeaks, американският войник Брадли Манинг, получи 35 г. затвор

Американският войник Брадли Манинг, който беше признат за виновен по обвинение за разпространяване на секретна информация към сайта WikiLeaks, получи присъда от 35 години затвор. В официално изявление на 25-годишния Манинг, прочетено от адвоката му, той заявява че не е проявил патриотизъм. По думите му разкриването на секретна информация е имало за цел да предизвика публичен дебат относно външната политика на САЩ.

Поддръжниците на Манинг, които организираха серия от протести през последните месеци, призоваха президента Барак Обама да помилва войника или да намали присъдата му до период, равен на този, който той е служил в армията.

Когато войник, споделил важна за обществото информация, получава такова наказание, а хора, отговорни за убийства на цивилни граждани, се радват на по-леки присъди, значи нещо не е наред с правораздавателната система на САЩ“, се казва в тяхно съобщение.

Манинг беше уволнен без военни почести, ще бъде глобен и няма да получи част от полагащото му се възнаграждение.
По време на службата му в Ирак през 2010 г, Манинг предостави на WikiLeaks стотици хиляди секретни документи.

Прокуратурата настояваше за наказание от 60 години лишаване от свобода. Анализаторите тълкуват решението като предупредителен сигнал какво да очакват евентуалните бъдещи информатори.

Присъдата показва в каква посока би се развило и евентуално дело срещу бившият служител на националната агенция по сигурността Едуард Сноудън, ако той се завърне в САЩ.

Все по-коментирана е и политиката на подбора на служителите за тайните служби на САЩ. Над 50 са отделните длъжности в службите, като варират от анализатори и преки агенти до механици и графични дизайнери.