fallback

Турция обвини Израел, че стои зад свалянето на Морси в Египет

В същото време турският президент Абдуллах Гюл подчерта, че в страната трябва да се проведат възможно най-скоро нови избори.

20.08.2013 | 17:38

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвини Израел, че стои зад свалянето на египетския президент Мохамед Морси. Eрдоган заяви, че разполага с доказателства за своите твърдения. Той цитира разговора си с френски интелектуалец от еврейски произход, състоял се преди изборите в Египет, който е прогнозирал, че на „Мюсюлманските братя“ няма да им бъде позволено да управляват при победа във вота.

В същото време турският президент Абдуллах Гюл подчерта, че в Египет трябва да се проведат възможно най-скоро нови избори, без на нито една политически или обществена група да се отказва участие в тях.

На фона на насилието от последните седмици в страната САЩ преразглеждат своя план за предоставяне на оръжие на Египет.

В момента тече дебат дали да има промяна в подобна посока, коментира Елиът Готкин за Bloomberg Television. Според него военната помощ от 1,3 милиарда долара за Египет вероятно няма да бъде блокирана. Той цитира данните от проведено проучване в САЩ, според което мнозинството от американците не одобряват спирането на помощта.

„Американското правителство заявява, че някои от помощите за страната могат да бъдат отложени, като хеликоптери „Апачи“, които можеха да бъдат видяни много добре над площад Тахрир по време на протестите през изминалите седмици. Също така и танкове, изтребители. Американският министър на отбраната заяви, че всички аспекти на отношенията на Вашингтон с Кайро в момента подлежат на преразглеждане. Макар все още да е трудно да се помисли, че САЩ ще отрежат помощта за Египет, предвид на това колко тясно е свързана с мирния договор с Израел и способността на Египет да се справи с ислямизма на Синайския полуостров“, коментира анализаторът на Bloomberg.

fallback
Още от Свят
fallback