Kим Чен Ун отново изчезна, сестра му все по-често се появява

Започва ли нова ера за Северна Корея?

16.06.2020 | 23:10 Редактор: Ивет Арабова
Kим Чен Ун отново изчезна, сестра му все по-често се появява

Ким Чен Ун отново отсъства от публичното пространство през последните няколко седмици. Северна Корея продължава да пази ревностно вътрешните си дела от полезрението на света, така както запази мълчание през месец април, когато лидерът на КНДР отново бе скрит от очите на света.

По време на предишното отсъствие на Ким Чен Ун спекулациите, че той е починал не закъсняха, а медиите започнаха да обсъждат кой ще е евентуалният му наследник. Поне докато Ким не се появи при откриването на нова фабрика. Но дори и тогава се появиха спекулации, че това е двойник на Върховния лидер, а не самият той.

Най-спряганият наследник на севернокорейския политик неговата сестра - Ким Йо Чен, тъй като децата му са прекалено малки. Много политически експерти поклатиха глава отрицателно - няма как жена да е лидер на Северна Корея.

Но сега Ким Йо Чен е под светлината на прожекторите повече от всякога. Възможно ли е именно тя да се подготвя за позицията на Върховен лидер на страната?

Напоследък тя има да каже много повече неща и те не са много положителни. Няколко пъти Ким Йо Чен предупреждава Южна Корея с "най-лошия сценарий", ако пропагандата, подкопаваща режима в Северна Корея не спре. Е, съседката ѝ не успя да спре дезертьорите, които изпращаха балони с листовки против Пхенян, затова се стигна до крайните мерки - спиране на всякаква комуникация между двете Кореи, а днес и взривяване на офиса за връзка между тях. Ким Йо Чен дори заплаши, че ще изпрати армията на Северна Корея в демитализираната зона между държавите. Отправи предупреждения и срещу САЩ. Тя призова Америка да не се меси във вътрешната политика на Корея, за да не повлияе на предстоящите президентски избори.

През цялото това време, сред цялото това напрежение, Ким Чен Ун го няма. Вече става все по-трудно нейната нарастваща обществена роля точно по време на неговото отсъствие, да се разглежда като "чисто съвпадение".

Може би за Северна Корея наистина започва нова ера?

Това може и да не бъде потвърдено още дълго време. А може би наистина Ким Йо Чен служи като говорител на Ким Чен Ун, докато той се крие от Ковид-19. Или може би той е осъзнал колко крехко е здравето му и е осъзнал нуждата от стабилен наследник на властта, ако нещо се случи в близкото бъдеще. Но засега нека приемем, че Ким Чен Ун е жив и мъжът, който се появи през май, не е негов двойник. Решението за издигането на Ким Йо Чен е прецедент - ролята, която тя изпълнява под ръководството на брат си е същата, която баща им изпълнява под ръководството на дядо им.

Повече от две десетилетия Ким Чен Ир стимулира управлението на Ким Ир Сен и го превръща в монополитен лидер, чието управление не може да бъде поставено под въпрос или оспорвано. Самото издигане на власт на Ким Чен Ир е малко по-дискретно. Той разчита на своята репутация на "геният, помогнал за утвърждаването на философията на баща му". Но към края на управлението му, на сцената се появява синът му - Ким Чен Ун, който играе ролята, в която сега влиза Ким Йо Чен.

Възможно ли е жена да е следващият Върховен лидер?

Е, тя има някой недостатъци - за разлика от Ким Чен Ун образът ѝ няма да предизвиква спомен и носталгия по Ким Ир Сен. А и е жена. И все пак не е като нежният пол да не е способен на кървави и безсърдечни политически решения. Но ако погледнем назад в историята, нито един Върховен лидер на комунистически режим, не е бил жена, пише Dnes.bg.

Според експертите всички лидери, като Сталин и Хитлер, са използвали ресурсите на държавата, за да се промотират и да изграждат образа си пред обществото. В този аспект Ким Йо Чен има предимство пред брат си, тъй като от години тя ръководи именно отдела за пропагандата и агитацията в Северна Корея. Истината е, че имайки предвид политиката в Северна Корея и липсата на прозрачност пред света, подобни спекулации могат да бъдат опровергани до дни.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Има си сестра, заменя го! Сигнализирай за неуместен коментар