Тръмп: Германия дължи на НАТО милиарди долари

Според него Берлин завлича САЩ в търговията

16.06.2020 | 22:37 Редактор: Ивет Арабова
Тръмп: Германия дължи на НАТО милиарди долари

Президентът на САЩ Доналд Тръмп критикува своя съюзник в Европа - Германия, за предполагаеми дългове към НАТО и за “Северен поток-2”, съобщават германските медии.

Тръмп повтори намерението си да изтегли 10 000 американски войски от Германия. “От Германия вече с години има недостиг на заплащане и тя дължи на НАТО милиарди долари. Те трябва да платят за това”, заяви Тръмп на среща в Белия дом.

Той отбеляза, че САЩ постоянно възстановяват липсващите пари от Германия. Според него Германия “завлича САЩ, както в търговията, така и в НАТО”.

Тръмп многократно е казвал, че Германия отказва да увеличи разходите за отбрана, за да постигне целта от 2% от БВП на НАТО. А именно, целта е всички съюзници в НАТО е да отпуснат поне два 2% от БВП за отбрана до 2024 г., а Германия, въпреки че увеличава разходите си в тази област, миналата година беше с 1,38 процента от БВП.

Според германските медии Тръмп вече не иска да приема това и е решил да намали броя на американските войски в Германия до 25 000. Американският президент критикува също Германия заради “Северен поток-2”, предава БГНЕС.

"Защо Германия плаща на Русия милиарди долари за енергия? И тогава трябва ли да защитаваме Германия от Русия? Как може да стане това? Това не може да стане“, каза Тръмп.

САЩ се опитват да спрат строителството на "Северен поток-2“ и наложиха санкции в края на миналата година. 

Снимка: Bloomberg/Andrew Harrer

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК